Kaip pasirinkti fotografą?

Kai iškyla poreikis portretui, pirmas klausimas kas galėtų tai padaryti. Nesvarbu kokia proga jums reikia fotografijos. Verslo, šeimos, asmeninio portreto. Pagrindinis sprendimas, kas tai padarys. Yra keletas kriterijų kurie padeda pasirinkti.

 

Du, kurių plačiai neaptarinėsiu, yra laikas ir pinigai. Laikas tai pakankamai svarus kriterijus. Jeigu jums reikia dabar jūs rinksitės iš tų variantų kurie gali dabar. Jeigu laikas nesvarbu, jūs turėsite didesnį pasirinkimą. Kaina. Svarbus kriterijus. Jūs puikiai žinote kokį biudžetą galite skirti tam reikalui. Jeigu ieškote pigesnio varianto, tikrai bus iš ko rinktis. Tikiu, kad yra nemažai talentingų fotografų, kurie kol kas nelabai vertina savo rankų darbą ir neperprato verslo niuansų bei oraus užmokesčio idėjos. Jie padarys darbą puikiai ir jūs būsite patenkinti. Jie, deja, nelabai. Tačiau kaip ir bet kurioje sferoje, fotografijoje galioja tie patys dėsniai "skūpas moka du kartus", "pigus daiktas, žema kokybė". Pigiai fotografuoti gali tik pradedantys fotografai, mėgėjai (jiems fotografija nėra pragyvenimo šaltinis), darbais apsikrovę fotografai (tam kad išsilaikyti, išgyventi reikia turėti daug mažai mokančių klientų). Taigi visais atvejais kenčia darbo kokybė. Brangesnių fotografų atveju lygiai tas pats. Galioja bendri rinkos dėsniai. Profesionalumas kainuoja. Daug laiko, pinigų, pastangų investavę fotografai vertina savo laiką, skaičiuoja, orientuojasi į mažiau, bet geriau, saugo savo vardą ir reputaciją. Kaip ir visur yra išimčių. Kai kuriai atvejais kaina negarantuos pasitenkinimo. Tai tiek apie kainą.

 

Šiandiena norėjau parašyti apie kitą kriterijų. Tą, kuris renkatis fotografą, turėtų būti pagrindinis. Ypač tada kai norite puikių rezultatų. Kas tai? Pirmiausia ir svarbiausia susipažinkite su fotografo portfolio. Ten rasite visus atsakymus ar tai jūsų fotografas.  prisiminkite, kad fotografai deda į savo portfolio tai kame jie yra geriausi ir kas jiems labiausiai patinka kurti.

Kokie herojai dominuoja portfolio? Jeigu fotografo portfolio dominuoja aktoriai, modeliai, vieši, daugiau patirties prieš kamerą turintys žmonės, tikėtina fotografas darbuojasi su profesionalais. Jeigu fotografo portfolio matysite tik jaunas moteris, galima numanyti, kad fotografas nesispecializuoja brandesnių moterų fotografavime. 

Kokia kūno kalba? Jeigu fotografo herojai dramatiški, artistiški, dinamiški, su akivazdžiomis emocijomis, drąsūs, tai rodo, kad jam gerai sekasi "pažadinti" modelį ir jis tai fotografuoja. Įsivertinkite kiek jūs pasiruošę parodyti savo tikrąsias portretą užpildančias emocijas ir ar suteiksite  fotografui galimybę parodyti savo profesionalumą, panaudoti tai kame jis yra stiprus. Aktualu ir kūno formos dominuojančios portfolio. Jos atspindi su kokio tipo herojais fotografui dirbti komfotiškiausia. Jeigu fotografo portfolio dominuoja liekni modeliai, ilgos rankos ir kojos, o jūs neturite ne tų, nei tų, negalite tikėtis tokių rezultatų. 

Gamtoje, aplinkoje ar studijoje? Jeigu ieškote portreto gamtoje, o fotografo portfolio dominuoja studijinė fotografija jis ne jums. Rinkitės fotografo kuris mato gamtą ir moka joje integruoti žmogų. Jeigu norite studijinės fotografijos, fotografas fotografuojantis gamtoje studijoje gali ir neišpildyti jūsų pageidavimų.

Kokio tipo nude, konceptuali, klasikinis, fashion, vestuvių? Jeigu fotografas didžiuojasi savo fashion kūriniais - vertinkite tai, jis yra profesionalas fotografuoti drabužius, kuriuos dėvi modeliai ir pagrindiniai tokių fotografijų herojai yra drabužiai, stilius, įvaizdis. Tikėtina jis sukurs jums stilingus portretus. Jeigu fotografo portfolio yra nude, patikrinkite ar jo portfolio yra jūsų formų ir tokio amžiaus moterų, kaip jūs. Jeigu ne, pagalvokite ar fotografui nebus įššūkis ir ar tikrai jūs norite bei esate pasiruošę dalyvauti eksperimente. Jeigu fotografas portfolio rodo konceptualius portretus, kurie atsipindi jo kūrybingumą, gebėjimą realizuoti ivairias idėjas, taip pat pagalvokite ar esate pasiruošę persikūnyti ir "pasileisti plaukus" kūrybai.

 

Tai tiek namų darbų. Padarę juos užsitikrinsite, kad po fotosesijos jausitės laimingi ir pakylėti. O jūsų namus papuoš patys gražiausi jūsų portretai. Kaip visada, kiekviena taisyklė turi išimtis. Pasikliaukite savo širdimi. Paklauskite ko tikrai norite. Ir drąsiai pasileiskite į nuotykį. Fotosesija ir fotografija tai dar vienas būdas puoselėti bei palaikyti santykius su savimi, savo istorija ir aplinka.

 

Būkite laimingi!