7 priežastys dėl ko nesijaučiame laimingi

Laimė - visuotinė siekiamybė. Laimės linkime sau, vieni kitiems, kalbame apie ją, svajojame. Kartas nuo karto užčiuopiame, pagauname laimės akimirką, bet ir vėl įsisukę į kasdienybės ratą ją pametame. Tarsi tai būtų sunkiai pasiekiama, netikėtai pasirodanti ir taip pat netikėtai dingstanti emocija.  Kaip sako daug išmintingų žmonių - laimė gali būti nuolatinė arba bent jau dominuojanti būsena. Laimė yra nesusijusi su išorės veiksniais. Tai vidinė būsena už kurią atsakingi tik patys žmonės. Laimė tai - tarsi dovana, kurią žmogus gali pats sau dovanoti kiekvieną dieną :-) Deja žmonės linkę save skriausti ir dovanų sau nedovanoti. Todėl dažnai būna nelaimingi.

Knygos "If you are so smart, Why aren't you happy?" autorius  Dr. Raj Raghunathan, atliekantis daug tyrimų susijusių su laimės fenomenu, išskiria 7 priežastis kurios trukdo žmonėms pasijusti laimingiems. Tai:

 

Laimės nuvertinimas. Nors garsiai deklaruojame, kad siekame laimės, lengva ranka ją aukojame dėl kitų ne tokių svarbių dalykų.

 

Konkuravimas ir pranašumo siekimas. Kažkodėl  pranašumo turėjimą ir konkurencinę kovą (tiksliau tos kovos laimėjimą) siejame su laime ir net nesamoningai kiekvieną minutę save lyginame su kitais.

 

Per didelis santykių troškimas arba atsiribojimas. Visomis galimomis priemonėmis ir pastangomis siekiame santykių, mums mielo (-ų)/svarbaus (-ių) žmogaus (-ių) prielankumo, meilės, reakcijos, "like'o" arba priešingai akivaizdžiai demonstruojame šaltumą, atsiribojimą ir nepriklausimybę, vengiame eiti į kontaktą, žengti pirmą žingsnį.

 

Per didelė kontrolė. Noras visada ir visur kontroliuoti tiek žmones (partnerius, vaikus, kolegas...), tiek aplinkybes (orą, sandėrio baigtį, kelionės eigą...).

 

Nepasitikėjimas kitais žmonėmis.

 

Nepasitikėjimas gyvenimu. Kaip dažnai, net nejausdami praktikuojame "pusiau tuščios stiklinės" požiūrį.

 

Vidinio "aš" ignoravimas. Nesąmoningas veikimas bei nuolatinis nerealių, niekuo nepagrįstų minčių generavimas. Negebėjimas arba nenoras sąmoningai nukreipti laimės paieškų į "vidų", į save, ten kur yra dideli laimės ištekliai. 

 

Išvardinti įpročiai - dažnai yra mūsų kasdienė rutina. Paprastai nesigiliname kokią įtaką jie daro mūsų laimės jausmui.  Deja, išskirtos taip vadinamos "ydos" ne tik neleidžia jaustis laimingiems, jos dar ir daro neigiamą įtaką gyvenimo kokybei, santykiams, produktyvumui, kūrybiniam potencialui, intelektualiniams gebėjimams...

Pagalvokite, kokie yra jūsų kasdienės elgsenos įpročiai? Ar turite laimei žalą darančių "ydų"? :-) Jeigu ne, nuoširdžiai džiaugiuosi už jus - esate laimingas žmogus!!! Jeigu turite, su jumis pasidalinsiu kokiais laimę generuojančiais įpročiais galime keisti tuos, neigiamą žalą darančius, elgesio modelius.