Pirma priežastis, kuri trukdo jaustis laimingu. Laimės nuvertinimas

 

Kodėl nuvertiname laimę?

 

Pirma, visuomenėje gajūs neigiami įsitikinimai, kad laimė susijusi su egoizmu, savanaudiškumu, tinginyste (prisimename anekdotą apie po palme gulintį, nieko neveikiantį, laimingą ("tinginiaujantį") afrikietį, kuriam siūlomi įvairūs praturtėjimo ir savęs realizavimo variantai, tam, kad jis galėtų nieko neveikti, gulėti po palme ir būti laimingas). Dar paplitęs įsitikinimas, kad laimė laikina ir praeina, todėl ja geriau su niekuo nesidalinti, nes pasidalinus laimė dažniausiai baigiasi (atrodo, kad jeigu ją pasilieki sau, ji niekada nesibaigia... ). Taip pat neretai išgirsi, kad laimingiems,  pozityviems, nuolatos  besipšypsantiems - "ne visi namie", nes gyvenimas toks sunkus ir sudėtingas, nėra čia ko šypsotis ir krykštauti... Žinoma, gal šie įsitikinimai nėra jūsų, bet deja visuomenėje vyraujančios nuomonės, tradicijos, kultūriniai aspektai daugiau ar mažiau, paliečia didžiąją visuomenės dalį...

 

Antras  laimę nuvertinantis momentas, tai - laimę atnešančio būdo sureikšminimas. Čia gali būti bet kas, kuo siekiame laimės, - pinigai, statusas, daiktai, įvykiai ir pan. Labai dažnai būdas tampa svarbesniu už pačią laimę... Pavyzdžiui jūs perkate akinių rėmelius ir turite du pasirinkimus - vieni pigūs, nežinomo gamintojo, kiti - vardiniai, statusą patvirtinantys, super madingi, brangūs. Šiuo atveju jūs tarsi žinote, kad patogiai jausitės ir estetiškai atrodysite su pirmuoju pasirinkimu, bet jis neatitinka jūsų "padėties". Antrasis variantas būtent tai ką turėtų dėvėti jūsų tipo žmogus, bet jie nelabai patogūs ir jūs atrodote tik neblogai. Ką rinksitės? Ko jūs iš tikrųjų norite? Kuris pasirinkimas jums atneš tikrąją (žiūrėti žemiau) laimę?

 

Trečias, svarbiausias, laimę nuvertinatis veiksnys tai miglotas supratimas kas ta laimė yra. Mes tiesiog nesuprantame apie ką tai ir su kuo tai valgoma. Savo ruožtu moksliniais tyrimais yra patvirtinta, kad žmonės priimdami sprendimą atmeta viską, kas jiems yra nesuprantama ir renkasi tik tai, kas yra aišku ir apibrėžta. Taigi bendrinio pobūdžio sąvokos apie laimę, tokie kaip džaugsmas, lengvumas ir pan. visiems ir kiekvienam reiškia vis kitokį jausmą. Tai ir yra priežastis dėl ko nuvertiname laimę, nes neturime SAU aiškaus apibrėžimo kas konkrečiai MUMS ji yra.

 

Kaip galima būtų spręsti šią laimės nuvertinimo problemą? Svarbiausia yra sau apibrėžti kas jums ASMENIŠKAI yra laimė. Mokslininkai išskiria 8 bendrinius pojūčius kurie siejami su laime. Tai:

pilnatvės jausmas;

ramybė/lengvumas;

susidomėjimas/įsitraukimas;

džiaugsmas/juokas;

meilė/santykis/ryšys;

didžiavimasis savimi lyginant save su savimi ankstesniu;

didžiavimasis savimi lyginant save su kitais (deja, šitas pojūtis turi stiprų šalutinį efektą ir daugiau siejamas su konkuravimu nei laime);

fizinis malonumas (neturėtų būti siekiamybė, nes fiziniai pojūčiai yra vienareikšmiškai laikini ir kūnas labai greitai prie fizinių pojūčių prisitaiko).

 

Taigi, norint apibrėžti SAVO laimę, reikėtų visus aukščiau išvardintus pojūčius apibūdinti

konkrečiomis situacijomis, dalykais ir veiklomis, kurios JUMS sukelia tokias būsenas (pvz. kine su artimu žmogumi pasišnybždėdami ir pasilaikydami už rankų žiūrite filmą (jaučiatės ramūs, saugūs, mylintys, mylimi) arba po intensyvios treniruotės, su kavos puodeliu einate saulėta gatve (jaučiatės stiprūs, energingi, pilni) arba...). Gal būt jūs turite savo laimės pojūčio apibūdinimą, pvz. pakylėtas. Svarbiausia, kad aiškiai įsivardintumėte situacijas, veiklas, aplinkas, kada taip jaučiatės. Viena vertus tai padės identifikuoti į kokias situacijas norėtumėte papulti dažniau, kokiomis veiklomis užsiimti daugiau ir pan. Kita vertus būnant tose situacijose aiškiai įsivardinsite, kad esate laimingas. Pastebėsite kaip dažnai jūs būnate laimingas! Beje, FB erdvėje fotografo Algio Kriščiūno vykdytas "Happy 365" yra būtent apie tai :-)

Ir dar - sakoma, kad laimė turi būti prioritetas, o ne akla siekiamybė. Nes viskas ko siekiame aklai daro mus nelaimingais :-) Taigi reikia karts nuo karto priminti sau rinktis laimę atnešančius sprendimus, bet ne nuolat matuoti laimės lygį ar jo pokytį.

 

Būkite laimingi!